
L’amanida està considerada, amb el permís d’altres receptes, el plat estrella dels mesos d’estiu. Tot i que durant l’hivern també es prepara, l’estiu és l’època ideal per preparar-la ja que ens ajuda a regular la nostra temperatura corporal. A més, existeixen una infinitat de receptes d’amanida, gairebé tantes com cuines hi ha al món, tenint en compte que la seva preparació és completament lliure.
La seva elaboració, però, ha de complir una sèrie de requisits per tal de poder aconseguir una amanida de 10. El primer que hem de tenir en compte és la higiene: és fonamental treballar amb unes hortalisses i verdures netes. Així evitarem possibles intoxicacions posteriors. A més, si es talla l’enciam amb les mans en comptes del ganivet s’evitarà l’oxidació del producte.
Sabent que avui en dia tenim al nostre abast una gran varietat de verdures de fulla verda, resulta molt interessant combinar-ne diverses en una mateixa amanida. Cadascuna d’elles aporta un gust, una textura i uns nutrients diferents que crearan una simfonia de gustos dolços, amargs o especiats.
L’amaniment també és un punt central, ja que si, per exemple, aquesta porta un formatge fort, haurà de tenir un amanit intens. Si pel contrari porta fruita, haurà de ser més lleuger. Si decidim incloure-hi cogombre, podem provar d’amanir-la amb llimona o iogurt com a substitut de l’oli i el vinagre. Es generarà un resultat sorprenent. Per preparar una bona vinagreta cal afegir dues parts d’oli per cada una de vinagre. Recorda, a més, que la vinagreta ha de servir per realçar el gust dels ingredients, no per enfosquir-los.
Finalment, el plat s’ha d’amanir just en el moment en què se serveix. Pel contrari, la textura i la fermesa de les verdures s’espatllaria.